Het maken van een goede tafelschikking is een flink karwei en kan stress opleveren. Je wilt natuurlijk dat iedereen het gezellig heeft tijdens het eten en daardoor kan het een puzzel worden om iedereen een plekje aan tafel te geven. Daarnaast zijn er ook etiquette voor officiële tafelschikkingen, willen jullie je daaraan houden? En hoe communiceren jullie de juiste tafelindeling naar jullie gasten op de dag zelf? Veel vragen om over na te denken. We snappen dat jullie niet weten waar te beginnen! Door de volgende tips hopen wij jullie op weg te helpen met de juiste tafelschikking voor de grote dag.
2. De tafelschikking bepalen
Etiquette
Er zijn verscheidene regeltjes qua omgangsvormen en beleefdheden die je kunt gebruiken bij het bepalen van de tafelschikking voor je bruiloft. Het is geen must, maar het kan houvast geven.
First things first: waar zit het bruidspaar? Het bruidspaar neemt plaats in het midden van de eretafel Het draait natuurlijk allemaal om jullie. Officieel zit de bruid rechts van de bruidegom. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom en naast de bruidegom zit de moeder van de bruid. De vader van de bruid en de moeder van de bruidegom zitten tegenover het bruidspaar. Naast de schoonouders nemen de getuigen plaats, waarna de rest van de familie, op leeftijd gerangschikt, volgt. Dames en heren wisselen elkaar af en koppels zitten niet naast elkaar.
Persoonlijke voorkeuren
Natuurlijk zijn de etiquette voor een tafelindeling geen geschreven wetten, dus als je jouw nichtje of beste vriend bij jou aan tafel wil, kan dat natuurlijk ook.
Een andere tip voor de tafelschikking is om rekening te houden met leeftijden en interesses. Misschien delen sommige gasten hetzelfde beroep of verwachten jullie dat het tussen een bepaald groepje leeftijdsgenoten goed zal klikken.
Denk hierbij ook aan de karakters van jullie gasten. Tip: zet niet alle kletskousen aan dezelfde tafel. Verspreid ze over de ruimte om het gesprek aan elke tafel op gang te houden.
Tot slot kun je voorkeuren van jullie gasten meenemen. Heeft een goede vriendin gezegd dat ze liever niet aan dezelfde tafel als haar ex-vriend zit? Met wie zou je verlegen neef goed kunnen opschieten? Zorg dat niemand met elkaar botst, zodat iedereen een onbezorgde en leuke avond heeft.
2. De tafelschikking op tafel plaatsen
Hebben jullie bepaald waar iedereen moet zitten? Dan kunnen jullie nu nadenken over hoe je deze tafelschikking bekend maakt.
Vroeger werden de namen van de gasten omgeroepen als ze aan tafel mochten. Tegenwoordig wordt dit niet zo vaak meer gedaan. Het kost enorm veel tijd en daarbij is het lastig om de aandacht van gasten vast te houden. Om deze reden wordt er vaak met naambordjes gewerkt.
De naamkaartjes voor het diner kun je heel origineel verpakken. Het hoeven geen standaard kaartjes te zijn, denk vooral lekker out of the box.
Maak gebruik van bijvoorbeeld mooie kaartjes wat helemaal past in jullie thema en/of bij jullie trouwkaart en ander drukwerk. Ook kun je lintjes aan de stoelen hangen met naamkaartjes, een kaartje aan het wijnglas hangen, het naamkaartje vastmaken aan een takje van een bloem en deze op het servet liggen en ga zo maar door.
Er zijn dus opties genoeg om je gasten op de juiste plek aan tafel te krijgen en het ziet er ook nog eens super mooi uit op een ingedekte tafel.
3. De tafelschikking communiceren naar de gasten
Hoe maak je je gasten duidelijk waar ze moeten gaan zitten als ze met heel veel zijn? Een goede tip is om de tafels uit te tekenen en er bij te schrijven wie waar zitten om de gasten niet eindeloos rond te laten lopen langs de tafels om hun naam te zoeken. Deze plattegrond kun je op een mooi bord laten afdrukken en bij de ingang zetten. Hetzelfde geld voor een find year seat bord met alle namen op volgorde van tafels.
Ook kun je bij een grote bruiloft gebruik maken van een escort card table, een tafel met naamkaartjes van je gasten, met daarbij hun tafelnummer. Je kunt hier zelfs een leuke persoonlijke boodschap bij doen.
Als extraatje is het altijd handig om de tafelindeling uit te printen en aan je ceremoniemeester te geven. De ceremoniemeester kan dan helpen als er onduidelijkheid is over de indeling.